Zavarajte glad i želju za slatkišima

Usljed veće konzumacije šećera koji se nalaze u slatkišima, stvara se neka vrsta zavisnosti.

Naime, jednostavni šećeri brzo dolaze u naš krvotok, pa brzo dostižu visoku koncentraciju. Nakon brzog rasta sledi i brzi pad zbog čega organizam šalje signale da želi novu dozu šećera.

Za razbijanje tog začaranog kruga preporučuje se se unos ovih namirnice koje uprkos tome što sadrže šećere, takođe sadrže i druge korisne i organizmu potrebne minerale.

Jabuka

Jedna od najboljih namirnica koje pomažu da se zadovolji želja za slatkim su jabuke. Sadrže obilje vlakana za više sitosti, dugo se žvaču usled čega organizam prima signale sitosti.

Kukuruz

Kukuruz je prirodno sladak i može zadovoljiti našu želju za slatkišima. Osim toga, sadrži i vitamine, minerale i prehrambena vlakna pa je bolja opcija za zadovoljavanje želje za slatkim od industrijskih slatkiša.

Paradajz

Paradajz može pomoći u borbi protiv navale želje za slatkom hranom zbog sadržaja serotonina. Istraživanja su pokazala kako je nizak nivo
serotonina krivac za povećanu želju za slatkom hranom. Serotonin je neurotransmiter koji govori mozgu da su potrebe za šećerom zadovoljene.