Zašto treba da jedete smokve

Svi znamo da su voće i povrće veoma zdravi, pa se stoga trudimo da što više vitamina unesemo u naš organizam. Da li ste znali da su smokve veoma zdrave? Jeste li znali da ovo voće trebate mnogo više jesti nego drugo? Pitate se zašto?

Ovo, kako je nazvano, rajsko voće, u sebi sadrži veliki broj vitamina, daje snagu, smanjuje bore i sto je najvažnije, čuva zdravlje. Bogate su kalcijem i magnezijem čak mnogo više nego ista količina mlijeka. Smokve su čak Stari Grci i Rimljani smatrali simbolom muškosti, plodnosti i moći. A, kada saznate njihova ljekovita svojstva, bit će vam jasno zbog čega su smokve toliko posebno voće.

Vitamini i minerali – Spomenuli smo da su smokve bogate vitaminima i mineralima mnogo više nego što mislimo. Naime, ovo voće u sebi sadrži vrlo nizak sadržaj masnoća i veći sadržaj vlakana nego drugo voće ili povrće. Ova voćka obiluje kalcijem, fosforom, bakrom, kalijumom, kao i vitaminima B6, C i beta-karotenom. Posjeduje i tekin koji snižava nivo holesterola u krvi, dok triptofan pomaže kod nesanice i problema sa cirkulacijom.

Visok postotak magnezijuma – Kao što znate, magnezij je veoma bitan za naše kosti, zdravlje mozga, nervnog sistema i imunitet. On štiti naš nervni sistem od stresa. Zbog visokog sadržaja magnezija, smokva se preporučuje protiv PMS-a. Magnezij liječi brojne bolesti, podstiče vitalnost i zdravlje i usporava proces starenja. Bitno je spomenuti da sušene smokve imaju trostruko više magnezija nego obične.

Sprečava rak – Smokve su pokazale obećavajuće rezultate u mnogim naučnim studijama, posebno kada je riječ o karcinomima prostate i kože. Također, smokva se preporučuje i u prevenciji raka debelog crijeva jer sadrži natopljiva vlakna koja nabujaju u crijevima, vežući na sebe vodu i na taj način potiču redovno pražnjenje crijeva. Topljiva vlakna smokve pomažu i u prevenciji raka pluća.

Slažu se uz sve – Dobrobit smokve je mnogostruka kao i njeno samo konzumiranje. Naime, sadrži 80 % vode i 60 % prirodnih sećera. Smokva se savršeno slaže sa slanim jelima. Odlična je u kombinaciji sa kozijim ili ovčijim sirom, kao i sa raznim kompotima.