Ljekovita svojstva aronije

Lekovita svojstva koje prirodni sok od aronije ima teško je nabrojati odjednom, a da pri tom nešto ne izostavimo.
Mnoga istaživanja su otkrila da ova biljka tamnih bobica poboljšava cirkulaciju krvi, a da svakodnevnim korišćenjem smanjuje nivo-e holesterola i triglecirida, na taj način štiti naš kadriovaskularni sistem. Odlično pročišćava krv, ublažava migrenu i glavobolju, povoljno deluje na želudac i creva, zaustavlja proliv, obara povišen pritisak, sprečava razboj bakterijskih i virusnih infekcija, a popravlja i imunitet.
Aronijin sok ima blagotvoran uticaj na jetru i žuč, jer ih pročišćava i omogućuje pravilan rad ovih organa. Važno je napomenuti da on reguliše i izlučivanje, kao i pravilan rad hormona štitne žležde, te regulaciju rada pankreasa.
Poznato je da u današnje vreme postoji mnogo ljudi koji su oboleli od raka, tako da je veoma važno da preduzmete mere predostrožnosti uz matični sok od aronije. Možete da se hranite zdravo, da se bavite fizičkim aktivnostima, ali isto tako možete i da uzimate ovaj domaći sok, koji kako je naučno dokazano pomaže u prevenciji kod najtežih bolesti. Zbog visokog sadržaja aktioksidativnih jedinica, sprečava pojavu kancera i pomaže u lečenju malignih oboljenja time što uništava ćelije raka.
Takođe pomaže i kod Alchajmerove bolesti. Čudnovato, ali isto tako i istinito, aronija nudi i zaštitu od bolesti očiju, tj. mišićne degenerativnosti očiju. Ovo je neizlečiva bolest, koja dovodi do slepila. A studije su pokazale da osobe koje konzumiraju sok od aronije imaju manje šanse za da dobiju ovu bolest.
Aronija podstiče i zarastanje rana, usporava starenje kože i organizma, takođe sprečava i nastanak bora i štiti od negativnog UV zračenja. I da sumiramo utiske, ovo je odlična investicija za naše zdravlje.