Laneno sjeme sa jogurtom

Ako muku mučite sa opstipacijom i zatvorom, laneno seme sa jogurtom vam može itekako pomoći da ubrzate metabolizam i regulišete vašu probavu. Osim što ih pokreće, ono i umiruje nervozna crijeva, tako da je za probavu prava blagodet. Ovaj jednostavan a zdrav recept možete pripremati svako jutro.Umesto jogurta se može koristiti i domaći kefir, postićićete slične, pa čak i bolje rezultate.
Ukoliko imate cele semenke lana, sameljite ih neposredno pred konzumaciju. Ako ste već nabavili gotovo mleveno laneno seme, čuvajte ga van domašaja svetla, zatvorenog na tamnom i hladnom mestu, jer u suprotnom postoji velika verovatnoća da će užegnuti. Sa celim semenkama nije takav slučaj, mogu duže potrajati a da ne užegnu, ali opšta preporuka je da i njih držite zatvorene u frižideru.
Ako kupujete mleveni lan, nikad ne uzimajte prevelike količine istog, jer jednom kad se kesica otvori, treba da se potroši za najduže tri sedmice, jer u suprotnom rizikujete da se pokvari. Stoga, ako planirate biti jedini kozument ovih semenki, kupite manje pakovanje, da bi ste ga potrošili na vreme. Još jedna napomena: neke osobe imaju alergiju na laneno seme, ako ga još nikako niste koristiti, povedite i o tome računa.
Laneno seme i jogurt za mršavljenje: veliku supenu kašiku mlevenih semenki lana, dobro pomešajte sa pola šolje probiotskog jogurta ili domaćeg kefira. Pijte obavezno na prazan stomak, tridesetak minuta pre jela. Preporučuje se uzimanje iste doze i pola sata pred odlazak na spavanje. Potpuno identičan recept se pravi za dijetu, mršavljenje, protiv zatvora i dr. Koristite recept 21 dan, pa napravite pauzu od sedam dana, pa krenite ispočetka.