Kako napraviti hljeb

Izmjerite starter u posudu. Dodajte vodu, sol i hlebno brašno. Miješajte dok se sastojci dobro ne sjedine u vrlo ljepljivo tijesto. Poklopac aluminijumskom folijom; ostavite da se odmara 4 sata na 22 do 22 stepena.

Vlažnim rukama preklopite tijesto na sebe 3 ili 4 puta. Prekrijte folijom i ostavite tijesto da fermentira još 2 sata.

Obilno prašite oblik hljeba s rižinim brašnom .

Razvaljajte tijesto na lagano brašnastoj radnoj površini (možete koristiti brašno za kruh ili univerzalno brašno). Oblikujte kuglu s glatkom i neraspoloženom površinom, koristeći dovoljno brašna na površini da se ne lijepi. Prebacite glatkom stranom prema dolje na Banneton. Skupite grube ivice površine prema sredini kako biste ih izgladili i održali oblik okrugle kuglice.
Pokrijte i stavite u hladnjak 12 sati da usporite proces fermentacije.

Izvadite hljeb iz frižidera i ostavite da se diže na toplom mjestu dok se tijesto polako ne spusti natrag i zadržava lagano uvlačenje kada ga lagano gurnete prstom, otprilike 3 do 5 sati.
Zagrijte pećnicu na 230 stepeni F (230 stepeni C). Obložite obloženi lim za pečenje pergamentnim papirom.

Prašna površina tijesta sa brašnom. Lagano preokrenite banneton preko papira za pečenje i prebacite tijesto na pergamentni papir. Nježno očistite višak brašna od riže. Oštrim nožem razvaljajte vrh tijesta približno 1/8 inča duboko kako biste stvorili plitki prorez koji prolazi kroz sredinu. Čisto površinu lagano umutite vodom.

Pecite u sredini prethodno zagrijane rerne dok lijepo ne porumeni, 25 do 30 minuta.
Prebacite u stalak da se potpuno ohladi (ne narežite kruh dok je još topao).

error: Kopiranje našeg sadržaja nije dozvoljeno!