Grčevi u mišićima – zašto nastaju i kako ih se riješiti

Kada vas uhvati grč mišića, nemojte da paničite.
Udahnite duboko i počnite blago masirati, kružnim pokretima, mesto koje vas boli. Ukoliko su u pitanju grčevi u nogama ili stopalima potrudite se da ispružite mišić i fiksirate ga rukama.
Kada bol malo popusti popijte čašu vode sa kompleksom vitamina kalcijuma i magnezijuma i napravite tople obloge. Privijte ih na predeo koji je zahvatio spazam mišića i mirujte.
Neprijatna bol će za nekoliko trenutaka potpuno nestati.
Uvek je bolje sprečiti nego lečiti. Svaki bol kao i svaka bolest ima svoj uzrok. Konkretno kada je u pitanju mišićni spazam razlozi grčenja mišića su brojni. Na sreću većinu je moguće preduhitriti.
Najčešće su u pitanju nedostatak elektrolita, dehidratacija i fizički napor. Ono što preventivno možete učiniti da do ove neprijatne pojave ne dođe jeste:
Izbegavajte dugo sedenje i stajanje u istom položaju.
Obezbedite dobar jastuk i dušek za spavanje.
Nosite uvek udobnu obuću, nikako tesnu.
Što više se krećite, redovna fizička aktivnost je i te kako poželjna.
Pijte dovoljno tečnosti, tokom leta barem 2,5 litre.
Hranite se zdravo.
Ako ne znate kako se opustiti, predložićemo vam nekoliko proverenih metoda.
Topla kupka uspešno leči spazam mišića nogu, leđa i vrata Dodajte u kupku par kapi eteričnog ulja, recimo eukaliptusa,mišići će se opustiti već nakon nekoliko minuta.

Lek za opuštanje mišića su tople obloge Privijte obloge na bolno mesto. Ova vruća terapija će poboljšati prokrvljenost krvnih sudova i sprečiti ukočenost mišića.
Takođe će vam pomoći i nežna masaža Na mestu koje je zahvatio spazam mišića kružnim pokretima umasirajte ulje za masažu. Na taj način ćete poboljšati cirkulaciju i rešiti napetost mišića.
Moćna eterična ulja: prirodni lek za opuštaje mišića na bazi eteričnih ulja takođe vam može pomoći da smanjite napetost u mišićima. Ovi prirodni preparati snažno prodiru u kožu podstičući mikrocirkulaciju i regenerišući tkivo.

Vežbe istezanja i jačanja mišića su od jako velike važnosti Neka to budu joga, pilates ili samo blage vežbe za razgibavanje, zavisno od vašeg zdravstvenog stanja. Snažni mišići treba da nose naše kosti, a ne obrnuto.