Da li pijete previše kafe? Provjerite ovdje!

Većina ljudi ne započinje dan bez šoljice kafe, ali dobra vest je da to ima dosta zdravstvenih prednosti, kao što su dugovečnost i smanjenje rizika od demencije. Međutim,previše ovog napitka može dovesti do nuspojava koje ste do sada možda i osetili ali ih niste povezali sa kafom.

Naravno, ne treba da se odreknete ovog napitka, samo povediti računa da ne preterate sa dnevnom količinom.

Uznemireni ste

Od previše kafe postajete prilično nervozni jer kofein stimuliše središnji nervni sistem, dok istovremeno povezava nivo adrenalina, dopamina i glutamina. Ova kombinacija može dovesti do teskobe, nervoze, ubrzanog rada srca i razdražljivosti, pa čak i izliva ljutnje.

Energija vam pada tokom dana

Kafa vas može vrlo brzo razbuditi i dati vam nalet energije, ali kada se ta energija potroši doći će i do vrlo snažnog pada. Neka istraživanja pokazala su i kako kofein može uništiti produktivnost, što može dovesti do zabušavanja na poslu (upravo suprotno onom što želite da postignete).

Često morate do toaleta

Kofein je diuretik, što znači da ćete ispijanjem kafe češće urinirati, pogotovo ako kafu ne pijete često. I dok istraživanje pokazuje kako od kafe ne možete dehidrirati, istina je da ako uz nju ne pijete dovoljno vode, vaše telo neće biti dovoljno hidrirano.

Raspored spavanja vam je poremećen

Stručnjaci se slažu da kafa može poremetiti san i smanjiti njegov kvalitet, kao i dužinu. Čak i ako kafu konzumirate 6 sati pre odlaska na spavanje, može se dogoditi da uveče ne možete zaspati. Kafa takođe može poremetiti dnevni ritam vašeg organizma, zbog čega ćete se osećati umorno i usporeno tokom dana.