Sređivanje prostora – sređivanje života?

Ako imate osjećaj da živite u haosu i željeli biste da “pospremite” život i misli, možda možete da počnete od raščišćavanja neposredne okoline. I ne, ne mora to da bude “generalka”, u koju se obično upuštamo na proljeće, dovoljna su i mnogo manja pospremanja.

Evo šta možete da uradite čak i za manje od jednog sata:

Izbacite suvišan papir

Ako često kupujete novine i časopise, onda ste ih sigurno nagomilali u nekoj korpi ili na nekoj polici. Izbacite ih ako vam više ne trebaju. Sačuvajte sve što vam je zanimljivo i korisno iz njih (recepti, savjeti, reportaže sa putovanja, modne slike…), stavite ih u fasciklu, a sve ostalo sa zadovoljstvom odnesite u kantu za bacanje papira. Trebaće vam najviše pola sata za ovo, a imaćete osjećaj da vam je soba raskrčena i zategnuta.

Bacite šminku kojoj je prošao rok trajanja

Znate li kada ističe rok trajanja maskari i ružu? Ne znate i ne zanima vas? Potpuno pogrešno. Provjerite koliko traje šminka koju imate u neseseru i torbama, pa pobacajte sve što je starije od tog roka. Šminka se obično može koristiti od jedne do dvije godine, pa bacite sve ono što je duže od toga kod vas, čak i ako mnogo volite taj preparat. Osim što vam može izazvati velike zdravstvene probleme, pravi vam gužvu u neseseru, a i zauzima mjesto nekim novim, omiljenim preparatima.

Izbacite sve nepotrebne stvari iz torbe

Stariji će se sjetiti crtanog filma Sport Billy, o dječaku sa velikom torbom iz koje je po potrebi izvlačio sve što bi mu trebalo da se izvuče iz nezgodne situacije u kojoj bi se našao. E, priznajte da i vi imate i svakodnevno nosite baš takvu torbu. Vrijeme je da je ispraznite i rasteretite leđa i ramena koja već godinama trpe pod takvim “bremenom”. Znamo da znate, ali ponovićemo – dvije trećine sadržaja torbe koju nosite svaki dan može jednostavno da se izbaci iz torbe, a da i dalje zadržite sve ono što vam istinski treba. Dakle, “zađite” u dubinu torbe i izbacite nepotrebnu težinu iz nje.

Digitalno pospremanje

Ovo vam ne pravi nered u stanu, ali vam pravi nered u glavi. Kad znate da vas svaki put kad uđete u elektronsku poštu dočeka desetine (ili, čak, stotine) neotvorenih i neodgovorenih poruka, doživite pravi mali napad panike. Vrijeme je da tome stanete u kraj i pročitate sve poruke koje niste otvorili, odgovorite na one mejlove na koje morate i izbrišete sve one koji vam više ne trebaju. I zapamtite za ubuduće – trudite se da na sve mejlove odgovorite što je prije moguće i odmah ih poslije izbrišete; ništa ne ostavljajte za kasnije!

 

Recepti za kolače i slana jela

Administrator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *