LENA VAM DONOSI MALE KULINARSKE TAJNE: 10 caka koje treba da zna domaćica svaka

Super saveti kako da isečete savršeno parče torte ili kako da bajati kolač ponovo postane kao svež.

 

Koliko puta ste se pitali zbog čega, koliko god da se trudite, vaše jelo nikad ne može da ispadne tako dobro kao ono u restoranu?
Zato što možda ne znate neke trikove koje šefovi kuhinja znaju.

 

Otkrivamo vam 11 fantastičnih trikova koji će vam sasvim sigurno dobro doći.

 

1. Kad pržite ćufte ili bilo šta od mlevenog mesa što mora da bude malo deblje, prstom na sredini napravite udubljenje do pola smese. To će skratiti vreme termičke obrade i meso neće ostati nepečeno.

 

2. Da biste isekli savršeno parče torte, pre sečenja nož dobro nakvasite vodom. Tako ćete sprečiti lepljenje filova i kore za nož, što drastično utiče na izgled isečene torte.

 

3. Kad sečete goveđu ili juneću šniclu, pratite njene žilice. Samo na taj način se odsečeni komad neće raspasti i razmrviti.

 

4. Kiselost limuna određuje se prema kori. Što je korica tanja – limun je kiseliji.

5. Da biste savršeno ispekli kobasicu, morate da ispunite jedan uslov – zarežite je nožem na nekoliko mesta.

 

6. Postoji način da saznate koliko su stara jaja koja koristite! Razbijte jedno na beli tanjir i obratite pažnju na tanku opnu u belancetu koja okružuje žumance. Ako je blizu žumanceta, jaje je sveže. Ako je udaljeno, jaja su stara bar nedelju dana. Ako je uopšte nema, jaje je staro više od tri nedelje.

 

7. Kad isečete tortu, sigurno je nećete odmah poslužiti celu. Ali onda se javlja problem – otvoreni deo torte se suši i menja ukus. Rešenje je jednostavno – samo prislonite parče tost hleba na otvoreni deo i pričvrstite ga čačkalicom. To mesto će ostati savršeno sveže!

 

8. Kad odlažete lisnato povrće u frižider, zamotajte ga u alu-foliju. Tako će ostati sveže i trajaće duže! Vodite računa samo da foliju ostavite otvorenu sa jedne strane, da povrće može da diše.

9. Najlepša hrskava slanina dolazi iz rerne – i to na sledeći način: stavite na pleh alu-foliju, pa po njoj poređajte tanko sečenu slaninu i pecite 12 minuta na 204 stepena!

 

10. Podgrevanje pice ne zvuči baš kao dobra ideja, ali samo zato što ne znate sjajnu restoransku caku! Sve što treba da uradite jeste da je poprskate vodom i zagrejete u rerni – biće savršeno sveža i lepa.

Recepti za kolače i slana jela

Administrator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *