IMA EFEKAT POPUT OPIJUMA: Najbolji lijek protiv BOLOVA raste u vašem dvorištu a vi ga gazite!

Divlja salata je bogata smolastim mliječnim sokom, laktucarijumom, koji ima moć da umanji bolove. Testovi rađeni u laboratoriji su potvrdili da mliječni sok iz divlje salate brže i efektnije smanjuje bol od ibuprofena. Takođe je dokazano da djeluje i kao blag anestetik, te se istražuje njegova upotreba kod površinskih hiruških zahvata.

Iranski naučnici su, u saradnji sa kolegama arheolozima, otkrili da se u Viktorijanskom periodu ovaj prirodni lijek protiv bolova koristio prilikom porođaja kao i kod operativnih zahvata. U radu Instituta za istoriju nauke iz 19.-og vijeka, pored opisa divlje salate stoji zapisano: ” Akcija supstance je slabija nego kod opijuma, ali bez sporednih efekata. Medicinska praksa je pokazala da u nekim slučajevima laktucarijum proizvodi bolja ljekovita svojstva od opijuma.”

Ovaj prirodni lijek je takođe koristan u slučaju respiratornih infekcija, a pokazao se izuzetno lekovitim kod simptoma velikog kašlja.

Divlja salata ima još zdravstvenih prednosti.

Astma– primarna funkcija ovog prirodnog lijeka jer efikasno ublažava simptome astme. Anksioznost– zbog sedativnih i umirujućih efekata se preporučuje kao alternativa sintetičkim sredstvima. Migrena/Glavobolja– smanjuje učestalost migrenoznih napada i intenzitet bola. Bol i napetost– obzirom da opušta mišiće, smanjuje napetost čitavog tijela. Nesanica– može da pomogne prilikom opuštanja i lakšeg zaspivanja. Takođe se koristi kod osoba koje imaju prekide u snu. U istoriji, ljudi divlju salatu nisu koristili samo kao lijek već i kao opijat za postizanje euforije. Ipak, zbog svojih prirodnih sastojaka, ne postoje nus efekti, kao kod sintetičkih opijata. Ukoliko se pretera sa upotrebom, može da dovede do vrtoglavice, mučnine i povraćanja.

A kako se koristi?

Vrlo jednostavno. Ubranu biljku je potrebno dobro oprati od prašine i eventualnog blata. Iscijediti gusti mliječni sok iz stabljike. Tinkturu možete spremiti dodavanjem mliječnog soka medicinskom alkoholu (1ml mliječnog soka se rastvara u 10ml alkohola). Ovaj prirodni lijek možete naneti na bolna mjesta na tijelu (ali je važno da ne nanosite na otvorene rane). Od sušenih listova možete spremati čaj i piti ga uveče, prije spavanja. U prodavnicama zdrave hrane i apotekama možete pronaći već spremljenu tinkturu, kao i sušene listove divlje salate.

Recepti za kolače i slana jela

Administrator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *