5 stvari koje nikako ne smijete da radite nakon jela

Sigurni smo da vam je prva pomisao kada se spomene neki praznik, slava ili rođendansko slavlje – hrana. Tada svi jedemo mnogo (čitaj: previše) i poslije se žalimo kako se osjećamo teško i tromo. Jedino o čemu tad razmišljamo je kako bi bilo divno malo prileći i pustiti da nam stomak provari sve što smo strpali u njega.

Ipak, to i nije najpametnije što možete učiniti poslije jela. Zapravo, to je samo jedna od stvari koje treba da izbjegavate da radite nakon što završite obrok. Ovdje vam donosimo i ostale:

 

  1. Nemojte odmah da prilegnete

Zašto ne treba da zauzmete vodoravan položaj nakon jela? Zato što može da dođe do nadimanja, žgaravice ili osjećaja nelagode. Prema istraživanju na jednom američkom univerzitetu, oni koji ne odu u krevet duže vremena nakon što su jeli imaju manji rizik od moždanog udara. Stručnjaci preporučuju da se pričeka makar dva sata nakon jela prije nego što odete na spavanje.

  1. Ne pijte čaj

Neki ljudi imaju običaj da odmah nakon jela pojedu desert i popiju šoljicu čaja. Iako ovo zvuči fino, nutricionisti tvrde da čaj ne treba piti najmanje jedan sat prije i jedan sat poslije jela. Razlog leži u činjenici da čaj sadrži tanin, koji može da utiče na apsorpciju željeza iz hrane.

  1. Izbjegavajte voće nakon jela

Zapravo, nema lošeg trenutka da jedete voće, jer tako svaki put svom organizmu učinite uslugu. Ali, to ne znači da ne postoje neke posljedice. Naime, voće u prosjeku sadrži tri puta više kalorija od povrća. Ako jedete više od pola šolje voća svaki dan, mogli biste dobiti na težini. Zbog voća, takođe, možete da steknete naviku da užinate nakon pravog obroka, zbog čega možete početi da pogrešno tumačite signale svog organizma o sitosti i gladi.

  1. Ne idite odmah u šetnju

Mnogi misle da je najbolje što možete da uradite nakon jela odlazak u šetnju. To je istovremeno i tačno i netačno. Odlazak u šetnju odmah nakon obroka može da vam pokrene kiselinu i utiče na varenje. Stručnjaci preporučuju da pričekate najmanje 30 minuta poslije jela i tek tada krenete u šetnju. I ne samo da treba da pričekate, već tada ne bi trebalo da šetate duže od 10 minuta.

  1. Nemojte odmah da se tuširate

Ako ste pomislili da se osvježite neposredno nakon jela, možda je najbolje da se predomislite. Kako bi vam organizam preradio to što ste pojeli, potrebni su mu energija i krv koja će se sliti prema stomaku i koja će crijevima pomoći kod varenja. Ali, ako odlučite da se istuširate odmah nakon jela, vaš mozak će narediti krvi da krene prema rukama i nogama kako bi se održala ravnomjerna temperatura tijela. To znači da stomak neće dobiti dovoljno krvi za varenje.

Kao što ste vidjeli, pored vrste i količine namirnica koje unosite u organizam, potrebno je da vodite računa i o dovoljno fizičke aktivnosti, kao i o ovim i sličnim savjetima, da bi vam organizam bio i ostao zdrav i snažan. Probajte različite vrste vježbanja, radite ih onoliko koliko odgovara vašem organizmu, družite se s pozitivnim ljudima, izbjegavajte negativne stvari (a i ljude), i tijelo i um će vam ovu brigu uzvratiti zdravljem i pozitivnim stavom prema životu.

Recepti za kolače i slana jela

Administrator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *