Muškarci gube interes za seks u dugim vezama brže od žena

Muškarci prvi gube interes za seks u dugim vezama, kaže jedno istraživanje. Oni gube želju za seksom zato što se osjećaju nesigurni i što se brinu da će u vezi izgubiti svoju slobodu.

Analiza 64 studije o seksualnoj želji koje su urađene od pedesetih godina 20. vijeka pokazuje da, kako stare, muškarci takođe imaju i nerealistična očekivanja u vezi sa svojim seksualnim apetitom i tijelom.

Prema ovom istraživanju, postoje „jasni pokazatelji u zapadnoj kulturi da žene imaju manju seksualnu želju od muškaraca“ – ali ovo nije uvijek tačno. Studija urađena na jednom američkom institutu pokazuje da, za razliku od žena, muškarci često gube interes za seks kada su nesrećni ili nesigurni. Takvi muškaci očekuju da će im seksualna želja ostati podjednako snažna i postaju frustrirani kada ona opadne. Pored toga, oni osjećaju i pritisak da uvijek budu spremni za seks i misle da oni moraju biti ti koji će ga uvijek započeti.

Jedan profesor seksualnog zdravlja na univerzitetu gdje je sprovedeno istraživanje, koji je i voditelj tog istraživanja, kaže: „Mi očekujemo da je seksualna želja muškaraca uvijek na visokom nivou i da je, zapravo, jednostavna, poput prekidača koji palimo i gasimo, dok za seksualnu želju žena mislimo da je poput složene telefonske centrale. U stvarnosti, one su obje kompleksne.“

Prethodna istraživanja pokazala su da svaka treća žena doživi opadanje seksualne želje, dok je to slučaj za svakog petog muškarca.

Prema svim istraživanjima o seksualnoj želji, najčešći faktori koji utiču na njeno opadanje su problemi u vezi, seksualni problemi, stres, napetost i iscrpljenost, depresija, starenje i menopauza, trudnoća, porođaj i dojenje, različiti zdravstveni problemi, lijekovi i kontracepcija, alkohol i droge.

Ukoliko želite da poboljšate vezu, i seks vam može pomoći u tome. Naime, potrebno je da stvorite vrijeme za intimnost. Ovo možete da učinite ako iz sobe izbacite telefone, skinete se i zagledate se u oči jedno drugom. Možda vam ovo zvuči smiješno ili jezivo, ali tada ćete se vidjeti kao da se gledate prvi put.

Recepti za kolače i slana jela

Administrator